Naslovnica BiH Čampara: Držati se standarda zapadne civilizacije

Čampara: Držati se standarda zapadne civilizacije

490
foto: Fena

Sarajevo — Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara, koji je danas bio uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”, kazao je da u Bosni i Hercegovini ima dovoljno patriotskih i probosanskih snaga koje će sigurno dati odgovor na sva pitanja koja se tiču sigurnosti zemlje i vanjskog uticaja.

Čampara je kazao da od političkih odnosa unutar BiH, pa i vanjskih uticaja, zavisi sam faktor stabilnosti u BiH.

“Mislim da godinu dana otprilike živimo to neko vrijeme gdje se pokušava mimo vladavine zakona i vladavine prava raditi na uspostavi vlasti, a zanemarivati ono što je BiH dužna raditi u svojoj budućnosti, odnosno na šta se obavezala i kroz odluke Predsjedništva BiH i donesene zakone, kao što je naprimjer Zakon o odbrani, pa sada imamo zastoj kod članstva BiH u euroatlanskim integracijama, prije svega NATO integracije, tako da možemo govoriti da su to određeni problemi koji sigurno BiH ne vode u pravom smjeru, nego u put jedne stagnacije”, rekao je Čampara.

Što se tiče borbe protiv kriminala i korupcije, Čampara je ocijenio da je tu poprilično stabilno stanje kada su u pitanju policijske agencije koje se bore protiv toga. Međutim, politički odnosi u BiH, vanjskopolitički efekti i miješanje susjeda u unutrašnje stvari BiH, kako je kazao, nisu dobar pokazatelj.

“Mislim da ima dovoljno patrioskih i probosanskih snaga koje će sigurno dati odgovor na sva ova pitanja u budućnosti i da oni koji misle da mogu raditi na takav način, da neće uspjeti, jer nisu uspjeli ni u periodu do ‘92 do ‘95. Međunarodna zajednica i međunarodni faktor su dosta uložili ovdje u BiH i sigurno su garant mira i sigurnosti. Nadam se da će u budućem periodu razum prevladati i da ćemo putem nekih kompromisa, ali se zna gdje je crvena linija, sigurno krenuti ka euroatlanskim integracijama”, dodao je Čampara, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Podsjetio je da BiH ima strategiju vanjske politike koja je određena do 2023. godine, gdje su tačno navedene sve one mjere koje BiH treba da ispuni, a otprike to se kreće na način da bi BiH trebala pratiti vanjsku politiku EU i SAD.

“Naš osnovni vanjskopolitički cilj upravo su euroatlanske integracije, odnosno pristupanje EU i NATO-u. Mislim da se moramo držati tih standarda zapadne civilizacije. Naravno možemo imati prijatelje na istoku i na zapadu, ali ovo su glavni vanjskopolitički ciljevi BiH i oni su najbolji put za građane BiH”, kazao je Čampara.

Naveo je da treba postojati balans snaga u BiH i regionu, kao i to da se policijske agencije trebaju takmičiti u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

(StarMo)