Naslovnica Život Buttigieg se povukao iz trke

Buttigieg se povukao iz trke

350

Washington — Bivši gradonačelnik Saouth Benda u Indijani Pete Buttigieg povukao se iz trke za kandidata demokratske stranke na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD.

On je ušao u demokratsku predsjedničku trku kao relativno nepoznat političar da bi se, poslije neočekivanog uspona, pozicionirao kao budućnost stranke, a zatim okončao svoju trku za Bijelu kuću, piše Glas Amerike.

Buttigieg je trku završio u svom South Bendu, a pristalicama je poručio da je njegov izborni štab započeo “nemoguće putovanje” sa osobljem od četiri člana, bez velike liste emailova i bez ličnog bogatstva.

“Ušli smo u ovu trku da porazimo sadašnjeg predsjednika i uvedemo novu vrstu politike. Sada je vrijeme da se povučemo i pomognemo da se naša stranka i zemlja ujedine”, rekao je Buttigieg pristalicama.

Ovaj ratni veteran iz Afganistana i prvi otvoreno gay predsjednički kandidat u Americi, pobijedio je na prvim stranačkim izborima, na kokusima u Iowi i bio na drugom mjestu u New Hampshireu.

Međutim, uspjeh na kokusima koji je imao u mahom bjelačkim državama nije se nastavio u Nevadi i Južnoj Karolini, državama sa rasno raznovrsnijom populacijom.

Na kokusima u Nevadi bio je treći, a u Južnoj Karolini osvojio samo tri posto glasova Afroamerikanaca.

Buttigiegovo povlačenje moglo bi pomoći Joeu Bidenu koji je pobijedio u Južnoj Karolini i pokušava preoteti prvu poziciju od favorita Bernija Sandersa na predstojećim stranačkim izborima u 14 država, na takozvani “super utorak”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

(StarMo)