Naslovnica BiH Busovača: Sumnja na postojanje masovne grobnice u zatvorskom kompleksu

Busovača: Sumnja na postojanje masovne grobnice u zatvorskom kompleksu

124
foto arhiva

Bugojno — Iz Državnog tužilaštva su potvrdili da je Sud Bosne i Hercegovine na njihov zahtjev izdao naredbu za provođenje ekshumacije na prostoru nekadašnjeg logora “Kaonik”, odnosno današnjeg prostora Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) u Busovači.

U toku je dogovaranje datuma ekshumacije sa svim sudionicima u postupku, uključujući doktora patologije sudske medicine, policajce, radnike i mehanizaciju, objasnili su iz Tužilaštva BiH.

“Može se očekivati da će ekshumacija biti realizovana u narednih deset-petnaest dana”, potvrdili su za BIRN BiH.

Iz Instituta za nestale osobe su također potvrdili zahtjev za izlazak i rad ekspertnog tima na lokalitetu “Podjela” u drugom krugu Zavoda “Busovača”. Nakon informacije o mogućem mjestu sa posmrtnim ostacima, na teren su već izlazili istražioci Tužilaštva i Instituta, potvrđeno je za BIRN BiH.

Emil Velte, direktor KPZ-a “Busovača”, za BIRN BiH kaže kako su istražitelji dolazili 24. februara ove godine, nakon prijave jednog od zatvorenika putem njegove advokatice, koja je to prijavila Tužilaštvu BiH.

“Nikad, koliko ja znam, nije nešto pronađeno. Meni je u interesu da se, ukoliko bilo šta postoji, to riješi”, kaže Velte i dodaje kako je početkom septembra slao urgenciju Tužilaštvu BiH da dostave informacije o prijavi.

Advokatica Džejlana Šaćirbegović-Alibašić kaže kako je informacije o posmrtnim ostacima u krugu Zavoda “Busovača” dobila od nekoliko zatvorenika, te da je to u februaru prijavila Tužilaštvu BiH.

“Ima njih pet-šest koji su to meni govorili. Možda još ima ljudi koji traže članove svojih porodica”, kaže Šaćirbegović-Alibašić.

Denis Dedić je jedan od zatvorenika koji su prijavili sumnju da se u krugu Zavoda “Busovača” nalazi masovna grobnica. Kaže kako je po dolasku u zatvor na odsluženje kazne u oktobru prošle godine tu informaciju prvo čuo u karantinu, a kasnije su je, dodaje, potvrdili i drugi zatvorenici.

“Ista priča kod svih zatvorenika. Ko god duže tu leži zna za to. To su mi pričali i mještani koji tu dođu ležati zbog krađe šume”, kaže Dedić, koji je odslužio kaznu, i dodaje kako “vaspitači i stražari pričaju o lobanji koja je pronađena prije 12 godina”.

(StarMo)