Naslovnica BiH Burna reakcija iz RS: Najavili “obustavu rada” u institucijama BiH!

Burna reakcija iz RS: Najavili “obustavu rada” u institucijama BiH!

298
Željka Cvijanović

Banja Luka — “Učesnici su saglasni da predstavnici iz RS u institucijama BiH obustave svoj rad u odlučivanju u bilo kom pitanju iz nadležnosti organa BiH dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija”, kazala je predsjednica RS Željka Cvijanović nakon današnjeg sastanka zvaničnika RS, pojedinih institucija i predstavnika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u tom bh. entitetu.

Sastanak je dogovoren nakon odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je proglasio neustavnim Zakon o poljoprivrednom zemljištu entiteta Republika Srpska>

Kako je navela Cvijanović, učesnici sastanka su “saglasni da je neophodna hitna sjednica NSRS na kojoj će se raspravljati o ovim pitanjima”, tj. odlukama Ustavnog suda BiH “koje su do sada dubinski zadirale u identitet RS, ali sada vidimo i određena teritorijalna pitanja”.

Sastanku su prisustvovali predsjednica RS Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, premijer RS Radovan Višković, predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, predsjednik Ustavnog suda RS DŽerard Selman, te predstavnici RS u institucijama Bosne i Hercegovine i političkih partija.

(StarMo)