Naslovnica Mostar “Bunske kanale upisati u registar zaštićenih dijelova prirode”

“Bunske kanale upisati u registar zaštićenih dijelova prirode”

364
foto: Wikipedia - ilustracija

Mostar — Ekološka udruga Majski cvijet predala je Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK zahtjev za upis Bunskih kanala u registar zaštićenih dijelova prirode Hercegovačko-neretvanskog kantona, saopšteno je iz te organizacije.

Naime, Lokalitet Bunskih kanala nalazi se u dijelu toka Neretve koji je ranijom odlukom proglašen spomenikom prirode u ekološko-ribarskoj zoni, zaštićenim posebnim staništem.

Građani traže hitno postupanje povodom predatog zahtjeva te da ih nadležno ministarstvo obavijesti o svim poduzetim postupcima u rješavanju ovog bitnog pitanja.

„Mi smo do sada dokazali da su u procesu izgradnje mini hidroelektrana (mHE) na Bunskim kanalima načinjeni brojni propusti, te smatramo da je od izuzetnog značaja da se Bunski kanali upišu u registar zaštićenih dijelova prirode HNK kako bi se i na taj način konačno zaštitili od svih nedozvoljenih gradnji na ovom spomeniku prirode”, navodi Oliver Arapović ispred ekološke udruge Majski cvijet.

Podsjećanja radi, Odjel za urbanizam Grada Mostara je u decembru ponovo donio rješenje kojim se odbija zahtjev investitora za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju mHE na Bunskim kanalima, a na osnovu toga što je ekološka udruga „Majski cvijet“ dostavila neophodnu dokumentaciju i peticiju sa 5000 potpisa građana protiv izgradnje ove dvije mHE.

Također, Kantonalni sud u Sarajevu je ranije donio presudu kojom se poništava okolinska dozvola koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo za gradnju dvije mHE na Bunskim kanalima.

“Mi nastavljamo našu borbu i iskoristit ćemo sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja – nećemo stati dok se ne zabrani izgradnja mHE na Bunskim kanalima, spomeniku prirode”, poručili su u saopštenju za javnost iz Udruge Majski cvijet.

(StarMo)