Naslovnica BiH Bukvarević u Varešu i Stupnom Dolu: “Zaborav zločina rađa novi zločin”

Bukvarević u Varešu i Stupnom Dolu: “Zaborav zločina rađa novi zločin”

544
ministar Bukvarević u Stupnom Dolu

Vareš — Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević odao je počast ubijenim Bošnjacima u Stupnom Dolu i Varešu.

U selu Stupni Do kod Vareša obilježena je 26. godišnjica zločina nad civilima bošnjačke nacionalnosti, koji su počinili pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane.

U zoru 23. oktobra 1993., specijalne jedinice Apostoli i Maturice ubile su 38 osoba, među njima 17 žena, petero djece i veći broj staraca, spalili 58 kuća i mjesnu džamiju te sedam osoba u Varešu.

“Dolaskom na obilježavanje, kroz tišinu koja nas okružuje, spoznajemo šta se to dešavalo u Bosni i Hercegovini i da smo 26 godina nakon tih dešavanja spremni jedni drugima pružiti ruku i krenuti dalje. Ne postoje riječi koje mogu biti utjeha porodicama koje su izgubile najmilije ili ih vratiti, ali niko nema pravo da zaboravi ovaj zločin jer zaborav zločina rađa novi zločin” – kazao je između ostalog ministar Bukvarević.

Dodao je i da skup u Stupnom Dolu “dokazuje da nije zaboravljeno stradanje Bošnjaka u ovom mjestu i da zajedno šaljemo poruku da se nikad nikom ne ponove zločini koji su se desili. Neka dolazak svih nas danas bude primjer puta kojim trebamo krenuti i graditi suživot i našu domovinu, kako se to uobičavalo kroz hiljadugodišnju tradiciju na ovim prostorima”.

Nakon polaganja cvijeća, delegacije su posjetile mezarja žrtava Stupnog Dola i Vareša te je održan prigodan vjerski program, saopćeno je iz Bukvarevićevog kabineta.

(StarMo)