Naslovnica Politika Bukvarević: Isplate naknada boračkim kategorijama neće biti umanjene

Bukvarević: Isplate naknada boračkim kategorijama neće biti umanjene

405
Salko Bukvarević

Sarajevo — Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević kazao je da je Vlada FBiH zauzela stav da sredstva u budžetu sa pozicije isplate naknade boračkim kategorijama neće biti umanjena.

Vlada FBiH je u jeku pandemije ostala uz svoje građane, a posebno uz boračku populaciju. Izvršila je preraspodjelu sredstava u budžetu te učinila dodatne napore kako bi osigurala neophodna sredstva za borbu protiv koronavirusa – izjavio je Bukvarević u današnjem obraćanju u Vladi FBiH.

Dok god postoji bilo kakva mogućnost da se sa drugih pozicija vrše uštede, poručio je Bukvarević, Vlada FBiH ostaje pri opredjeljenju da postignuti obim prava za tu kategoriju neće biti umanjivan.

Istakao je da je to ministarstvo izvršilo obračun za sve boračke naknade te da će biti na istom nivou kao za februar, a da se isplata očekuje kao i svakog mjeseca, oko 10. aprila.

Bukvarević je kazao da će za mjesec mart naknade dobiti 102.507 boračkih porodica, i to 83.589 korisnika ličnih invalidnina, 4.821 dobitnika ratnih priznanja te 14.097 demobilisanih branilaca.

Podsjetio je da u proteklih šest godina nije bilo umanjenja naknada boračkoj populaciji niti kašnjenja, što je rezultat opredjeljenja Vlade FBiH da je to kategorija koja je najzaslužnija za odbranu BiH te da je potrebno učiniti sve napore kako bi te ranjive kategorije društva osjetile što manje posljedice novonastale situacije.

(StarMo)