Naslovnica Region Bugarski parlament ukinuo veto za Sjevernu Makedoniju

Bugarski parlament ukinuo veto za Sjevernu Makedoniju

104

Sofia — Bugarski parlament odobrio je danas ukidanje veta te zemlje na otvaranje pregovora o pristupanju EU sa Sjevernom Makedonijom, što je pitanje koje je visoko na dnevnom redu tekućeg samita EU u Briselu.

“Odluka je usvojena sa 170 glasova za, 37 je bilo protiv, a 21 uzdržan”, rekao je potpredsjednik Parlamenta Atanas Atanasov nakon glasanja.

Prijedlog otvara put vladi da deblokira početak pregovora u zamjenu za garancije EU da će Sjeverna Makedonija udovoljiti zahtjevi Bugarske u vezi sa dugotrajnim historijskim i jezičkim sporovima.

U odluci se navodi da Sjeverna Makedonija mora uključiti Bugare u svoj ustav “na ravnopravnoj osnovi sa drugim narodima”, potpisati bilateralni protokol i “efikasno provesti” ugovor o prijateljstvu, dobrosusjedstvu i saradnji iz 2017. godine, okončavajući govor mržnje.

“Na kraju krajeva, u našem je interesu da zapadni Balkan, Sjeverna Makedonija i Albanija, dobiju perspektivu za pridruživanje EU”, rekao je Hristo Ivanov, kopredsjedavajući desničarske stranke Demokratska Bugarska koja je dala prijedlog tokom debate, prenose bh. mediji, pozivajući se na Fenu.

(StarMo)