Naslovnica Region Bugarska traži od S. Makedonije da “prizna historijsku istinu”

Bugarska traži od S. Makedonije da “prizna historijsku istinu”

204

Sofija — Bugarska je zaprijetila da će blokirati put Sjeverne Makedonije na članstvo u EU i traži da prizna da njihov nacionalni identitet i jezik ima bugarske korijene, rekla je danas ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharijeva.

Zaharijeva je naglasila da bi Sofija mogla da stavi veto na zvaničan početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom narednog mjeseca ukoliko dvije strane ne riješe sporno pitanje, prenijeli su regionalni mediji.

Bugarska gubi strpljene nad, kako smatra, odbijanjem Sjeverne Makedonije da sprovede u djelo sporazum o prijateljstvu koje su dvije zemlje potpisale 2017. godine.

Bugarska zato predlaže podršku zvaničnom početku pristupnih pregovora ukoliko Skoplje prizna da njihov identitet i jezik ima bugarske temelje, čime bi bile okončane bilo kakve tvrdnje da postoji “makedonska” manjina u Bugarskoj.

“Naša zabrinutost proizilazi iz neprestanih tvrdnji da postoji makedonska manjina u Bugarskoj. Priznanje bugarskih korijena bi to okončalo”, naglasila je Zaharijeva.

Prema njenim riječima, ukoliko se Sjeverna Makedonija saglasi Sofija je spremna da prizna makedonski kao jedan od zvaničnih jezika u Bugarskoj i prizna makedonski identitet.

Ona je istakla da Sofija ne osporava pravo Sjeverne Makedonije na samoopredjeljenje, niti pravo da svoj jezik nazivaju kako žele i da su spremni da to i potvrde, ali da Skoplje prije toga mora da prizna historijsku istinu.

Sofija smatra da je ideja makedonske nacije i jezika proistekla u bivšoj SFRJ krajem četrdesetih godina prošlog stoljeća i da su prije dvadesetih godina prošlog stoljeća većina u regionu smatrani Bugarima.

Dvije zemlje održale su razgovore u protekle dvije sedmice u nastojanju da riješe svoje nesuglasice pred sastanak EU 10. novembra o ovom pitanju, ali uz malo uspjeha.

Juče je sjevernomakedonski premijer Zoran Zaev izrazio nadu da će dvije zemlje pronaći rješenje, ali je naglasio da identitet i jezik zemlje nisu za diskusiju.

(StarMo)