Naslovnica Politika Bugarska protjeruje 70 ruskih diplomata – Socijalisti protiv

Bugarska protjeruje 70 ruskih diplomata – Socijalisti protiv

79

Sofija — Bugarska će protjerati 70 diplomata iz Ambasade Ruske Federacije u Sofiji, rekao je odlazeći premijer Kiril Petkov novinarima u parlamentu u utorak navečer.

“Želio bih poručiti svim stranim zemljama, ne samo Rusiji, da će svako ko radi protiv interesa Bugarske biti protjeran natrag u zemlju iz koje je došao”, rekao je Petkov, prenosi BTA.

Odlazeći premijer nije iznio detalje o aktivnostima kojima su se diplomati bavili jer su podaci “povjerljivi”.

“Mogu reći da je velik dio njih radio za strane [obavještajne] službe i njihova diplomatska pozicija bila je samo paravan”, rekao je Petkov.

Pojasnio je kako je 70 ruskih diplomata imalo različite službene uloge u ruskoj ambasadi i bili su uključeni u aktivnosti koje nisu u skladu s njihovim diplomatskim položajima.

„U nedjelju očekujemo da će avion sa 70 sjedišta odletjeti natrag u Moskvu“, rekao je Petkov.

Potpredsjednica Vlade u odlasku i čelnica Bugarske socijalističke stranke Kornelia Ninova odgovorila je na Facebooku rekavši da se njena stranka čvrsto protivi odluci o protjerivanju 70 ruskih diplomata.

“Odluka o protjerivanju 70 ruskih diplomata je akt bez presedana za bugarsku diplomaciju, koji će imati dugoročne posljedice. To [odluku] nije donijelo Vijeće ministara. BSP se kategorički ne slaže s ovom odlukom”, kaže Ninova.

 

(StarMo)