Naslovnica Region Bugarska optužuje Makedoniju za “govor mržnje”

Bugarska optužuje Makedoniju za “govor mržnje”

429

Sofija — Bugarska ministarica vanjskih poslova Ekaterina Zaharijeva rekla je da će Bugarska blokirati početak pregovora između Sjeverne Makedonije i Evropske unije dok se ne prestane sa, kako je navela, „govorom mržnje protiv svega što je bugarsko“. Zaharijeva je za špansku agenciju EFE rekla kako smatra da bi odnosi Bugarske i Sjeverne Makedonije trebali ličiti na odnose Španije i Latinske Amerike.

“Problem sa historijom je što pogrešno i lažno tumačenje događaja i dešavanja imaju direktan uticaj na trenutne događaje, što kreira govor mržnje i negativnu kampanju protiv Bugara i Bugarske. Za nas je to nedopustivo”, rekla je Zaharijeva, prenosi redakcija RSE Sjeverne Makedonije.

Zaharijeva je rekla i da Bugarska nikada nije negirala pravo makedonske države da postoji, „kao ni njen suverenitet i želju da jezik nazivaju kako god žele“. „Ali to ne treba da se dešava pomoću laži o tome kako je ta nacija nastala”, rekla je Zaharijeva.

Ona je kao primjer navela Latinsku Ameriku. „Činjenica da Argentinci i Čileanci govore španski ne čini ih ništa manje Argentincima i Čileancima. Činjenica da su imali zajedničku historiju do određenog stepena ne umanjuje njihov suverenitet danas“, rekla je Zaharijeva i ponovila kritike da makedonska strana ne poštuje sporazum o dobrosusjedstvu.

Prema njenim riječima, od ulaska zemlje u NATO došlo je do usporavanja u svim oblastima saradnje, od privrede do infrastrukture i obrazovanja.

Zaharijeva je takođe rekla i da se „Bugarska plaši makedonskih teritorijalnih pretenzija“.

(StarMo)