Naslovnica Život Bugarska: Dvoje ruskih diplomata ‘persone non grata’

Bugarska: Dvoje ruskih diplomata ‘persone non grata’

168

Sofija — Bugarska protjeruje dvojicu ruskih diplomata optuženih za vojnu špijunažu i naredila im da napuste zemlju u roku od 72 sata, saopštilo je bugarsko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Bugarsko Ministarstvo vanjskih poslova proglasilo je dvojicu ruskih diplomata” personama non grata “i obavijestilo rusku ambasadu diplomatskom notom”, rekao je glasnogovornik Ministarstva.

Državni tužioci pokrenuli su postupak protiv dvojice osumnjičenih na zahtjev Državne agencije za nacionalnu sigurnost (SANS), koja je tvrdila da su dvojica osumnjičenih prikupljali tajne državne podatke o vojnim planovima modernizacije i spremnosti Bugarske.

Protiv osumnjičenih se nije mogao pokrenuti krivični postupak jer imaju diplomatski imunitet.

“Cilj im je bio prenijeti prikupljene podatke, uključujući službene i državne tajne, u rusku vojnu obavještajnu službu u Moskvi”, rekli su tužioci.

Ruska ambasada u Sofiji saopštila je da nema dokaza koji opravdavaju “nerazumno protjerivanje” njenih diplomata.

“Ruska strana zadržava pravo poduzimanja ‘recipročnih mjera’ kao odgovor”, navodi se u izjavi ambasade na Facebooku. “Nisu pruženi dokazi da su se oni bavili nekim aktivnostima koje nisu u skladu s njihovim statusom”, navodi se.

Bugarski istražioci rekli su da je špijunaža koja se odvijala od 2016. do danas uključivala upotrebu finansijskih podsticaja za regrutiranje bugarskih državljana s pristupom osjetljivim informacijama.

Bugarska je članica NATO-a s općenito dobrim vezama s Rusijom, koja joj daje velik dio svoje energije.

To nije prvi špijunski slučaj koji je narušio odnose Sofije s Moskvom ove godine.

Dvoje ruskih diplomata također su u januaru proglašeni personama non grata zbog navodnog traženja povjerljivih podataka o izbornoj strukturi Bugarske.

Sofija je također odbila dati vizu ruskom atašeu za odbranu u decembru 2019. godine.

(StarMo)