Naslovnica Politika Bugarska bira predsjednika

Bugarska bira predsjednika

54

Sofija — Bugari danas u drugom krugu izbora biraju narednog predsjednika države, trenutno opterećene i visokim cijenama energije i vrhuncem četvrtog vala pandemije.

Aktuelni predsjednik Rumen Radev, 58-godišnji zagovornik promjena i borbe protiv korupcije, na dobrom je putu da osvoji drugi mandat pošto je u prvom krugu 14. novembra osvojio 49,5 posto glasova.

Konkurent mu je rektor sofijskog univerziteta Anastas Gerdžikov koji je prvi krug završio s 22,8 posto. Podupire ga najdominantniji bugarski političar posljednje dekade, bivši premijer Bojko Borisov koji je svrgnut s vlasti u aprilu.

Predsjednička je dužnost uveliko ceremonijalna, ali dobija na važnosti u doba političkih kriza kada šef države može imenovati prijelazne vlade. Uz to je i pozornica za oblikovanje javnog mnijenja.

Radev, bivši zapovjednik bugarskih zračnih snaga, popularnost je stekao otvorenom podrškom protukorupcijskim masovnim protestima prošle godine i imenovanjem prelaznih vlada koje su na svjetlo dana iznijele mutne dogovore posljednje vlade desnog centra Bojka Borisova.

Nova bugarska antikorupcijska stranka Nastavljamo promjene (PP), koju su osnovala dvojica poduzetnika obrazovana na Harvardu koje je Radev imenovao ministrima u prijelaznoj vladi, pobijedila je na parlamentarnim izborima prošle sedmice.

(StarMo)