Naslovnica BiH “Bugarin” optužen za šverc pola tone droge

“Bugarin” optužen za šverc pola tone droge

148
foto arhiva

Sarajevo — Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Vinka Miloševića zv. “Bugarin”, rođeno 15.01.1960. godine u Metkovgiću, nastanjen u mjestu Gabela kod Čapljine, državljanin BiH i R Hrvatske, koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je, tokom 2019. godine, postao član organizirane skupine ljudi, te se povezao sa osobama s područja Crne Gore i Hrvatske, a radi nabavke, skladištenja i krijumčarenja opojne droge marihuana-“skunk”, iz Crne Gore, preko BiH, te dalje u Hrvatsku i na područje zemalja EU.

Optuženi je opojnu drogue u količini od oko 500 kilograma, čija vrijednost na ilegalnom narko-tržištu dostiže iznos od više desetina hiljada KM, koja mu je dovežena u više navrata, skrivao, prepakivao u mjestu Gabela, te dalje krijumčario prema Hrvatskoj i zemljama EU.

U koordiniranoj međunarodnoj akciji kodnog naziva “Gabela” u kojoj su sudjelovali Tužiteljstvo BiH i SIPA, u kući i objektima koje je koristio optuženi, pronađeno je i zaplijenjeno oko 240 kilograma opojne droge.

Optuženi se terete da je kao član organizirane skupine ljudi, radi dalje međunarodne prodaje, držao supstance koje su propisima proglašene opojnim drogama, čime je počinio kazneno djelo-Neovlašten promet opojnim drogama iz članka 195. KZ BiH.

(StarMo)