Naslovnica Region Bugajski: Kina i Rusija koriste pandemiju za dezinformacije i na Balkanu

Bugajski: Kina i Rusija koriste pandemiju za dezinformacije i na Balkanu

217
Januš Bugajski

Washington — Američki stručnjak za Balkan Januš Bugajski izjavio je da građani Zapadnog Balkana “ne smiju da izgube svoju evropsku perspektivu”, jer je u državama koje bi željele da budu alternativa EU – Кini i Rusiji, “stanje mnogo gore”, jer su te države, tvrdi, “prikrivale razmjere zaraze od koronavirusa”.

On je rekao da ne dolaze sve dezinformacije o korona virusu iz Kine ili Rusije, jer “postoje mnogi teoretičari zavjere i lakovjerna publika i na samom Zapadu”.

– Međutim, Peking i Moskva su pokušali da koriste konfuziju i strah kako bi dokazali da Evropska unija i NATO propadaju. U stvarnosti i Kina i Rusija su pale na testu, jer su prikrivale razmjere zaraze u obje zemlje, ocijenio je Bugajski u intervjuu za podgoričku ”Pobjedu.

Kako je dodao, u Rusiji će pandemija “vjerovatno stvoriti otpor prema Putinovoj vlasti u vrijeme kada je ekonomija u krizi zbog kolapsa cijena nafte”.

“Građani Zapadnog Balkana ne smiju da izgube svoju evropsku perspektivu jer je u državama koje bi željele da budu alternativa EU – u Кini i Rusiji – stanje je mnogo gore. I na kraju, demokratije su otpornije na krize, nego diktature”, naveo je on.

Ocijenio je da će svjetska ekonomija proći kroz recesiju, i njena dužina i ozbiljnost zavisiće od toga koliko se brzo i efikasno izbori sa pandemijom.

“Balkan može očekivati veliki ekonomski pad u narednim mjesecima i EU će biti važna u pružanju pomoći u ekonomskom oporavku. Nijedna druga snaga nema resurse da značajno pomogne regionu, bez obzira na dezinformacije koje Кina i Rusija šire”, naveo je Bugajski.

(StarMo)