Naslovnica Mostar Budžetski korisnici HNK: Zašto nam nisu uplaćeni doprinosi?

Budžetski korisnici HNK: Zašto nam nisu uplaćeni doprinosi?

376
sjedište Vlade HNK; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Već drugi mjesec zaredom korisnici budžeta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) će najvjerovatnije primiti akontaciju umjesto plate, kazali su iz Koordinacije sindikata korisnika budžeta.

To, kažu oni, znači plata od drugoga mjeseca, bez penzijskih i zdravstvenih doprinosa, kao i bez honorara, objavio je BHRT.

Oni koji su u drugom mjesecu bili bolesni od korone, a takvih nije mali broj, dobiva umanjenju platu, iako bi za oporavak nakon korone trebali imati dodatke za oporavak. U obrazloženje nadležnih da je pao server i da se ne može popraviti ni za dva mjeseca niko ne vjeruje. Usprkos naporima svih računovođa koji su u 21. stoljeću fizički odradili unos izgubljenih podataka, baza podataka još ne postoji!

Iz koordinacije sindikata kažu kako kompanija koja je prodala softversko rješenje vladi radi sva takva rješenja i za Vladu sarajevskog kantona.

To je ugledna softverska kuća kojoj je jedna od primarnih djelatnosti sigurnost podataka i backup! Kako je ugledna kompanija uspjela izgubiti podatke od 6000 korisnika zbog pada servera? Nešto je tu nelogično. Ako dalje istražujete, dobijete informaciju: “Hosting kompanije neće izgubiti vaše podatke u 99.99 posto slučajeva, ali, imaju pravo na to, ako se tako nešto dogodi nekom višom silom, vi ste odgovorni čuvati te podatke na sigurnom mjestu”.

Sindikati zaključuju da je onda odgovornost na Ministarstvu finansija HNK, odnosno Vladi.

Zahtjevaju od odgovorne kompanije ili vlade da odgovore ko je krivac za nastalu situaciju neisplaćenih zarađenih plata, honorara, uplata doprinosa itd. i ko će snositi posljedice.

“Ovakvo nešto je nepojmljivo za vrijeme u kojem živimo. Oštećeni korisnici budžeta, nas 6000, tražimo normalno obrazloženje za ovakvu situaciju i svoje zarađene plate, honorare, doprinose u tačnom iznosu, a ne akontaciju s kojom nismo sigurni hoće li nas vratiti sa zdravstvenog pregleda”, stoji u saopštenju koje potpisuju Josip Milić, Sindikat srednjih škola HNK, Edina Čomić, Sindikat srednjih škola HNK, Slavko Lauš, Sindikat učitelja HNK, Omer Tipura, Sindikat osnovnih škola HNK-a, te Dalibor Alilović, Sindikat državnih službenika i namještenika HNK.

(StarMo)