Naslovnica Sport Buduća NBA zvijezda izabrao reprezentaciju BiH

Buduća NBA zvijezda izabrao reprezentaciju BiH

421

Zagreb — Luka Dončić i u svojoj trećoj sezoni u NBA ligi dominira nad svojim protivnicima, ali on nije jedini Luka koji oduševljava američku košarkašku javnost, objavio je hrvatski portal Index.hr.

Luka Garza također ima 22 godine, dva je mjeseca stariji, deset centimetara viši (211 cm) i globalno daleko nepoznatiji od imenjaka iz Slovenije. Ali Amerikanci su zaluđeni svojom univerzitetskom košarkom, a on je njen najbolji igrač. Štaviše, njegovu su dominaciju NCAA obručima uspoređivali s onim što je prije 30-ak godina radio Shaquille O'Neal na Louisiana Stateu.

Garza je rođen i odrastao u Washingtonu, ali porijeklom je iz BiH, te namjerava igrati za domovinu svoje majke, iako su ga željeli i Slovenci. Njegovi su preci igrali za obje reprezentacije, a njihova imena objašnjavaju otkud mu talent za košarku.

Proteklog vikenda završio je fantastičnu univerzitetsku karijeru na Iowi porazom u drugom kolu March Madnessa. Drugu je godinu zaredom konsenzusom svih relevantnih medija izabran u idealnu All-American ekipu NCAA lige, drugu godinu zaredom najrelevantniji od njih, Sporting News, proglasio ga je univerzitetskim igračem godine. Niko nije imao tu čast još od Michaela Jordana 1983. i 1984. godine.

Međutim, njegov stil igre “old school” centra ne kotira dobro u američkoj profesionalnoj košarci pa se ne očekuje da će, uprkos dominaciji i priznanjima, biti visoko izabran na ovogodišnjem draftu niti imati ozbiljnu ulogu u NBA ligi. Doduše, i na koledžu je nadmašio sva očekivanja, pa nema razloga da isto ne učini i među profesionalcima.

Košarka je Luki u krvi. Njegov otac Frank i djed James također su igrali univerzitetsu košarku, ali prava se priča krije u drugoj polovini njegove porodice. Majka Šejla, djevojačkog prezimena Muftić, igrala je u Evropi i za reprezentaciju BiH. Njen brat Teoman Alibegović bio je dio jugoslavenske U-19 generacije s Kukočem, Rađom, Divcem i Đorđevićem, koja je 1987. u Bormiju pokorila svijet i u finalu nadigrala Amerikance s budućim NBA zvijezdama poput Garyja Paytona i Larryja Johnsona. S tačno 990 koševa iz 52 utakmice Alibegović je i danas najbolji strijelac u historiji slovenačke reprezentacije. Njegov sin Amar igra za bolonjski Virtus.

“Oni su mi puno pomogli. Svako sam ljeto u Bosni radio s njima, ta su mi ljeta puno značila u razvoju”, rekao je Garza prošle godine u razgovoru za Glas Amerike, kada je i objavio da je pokrenuo proces dobivanja državljanstva BiH kako bi mogao igrati za reprezentaciju.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)