Naslovnica Mostar Budak, Francetić, Vokić… prvi zadatak novog Gradskog vijeća

Budak, Francetić, Vokić… prvi zadatak novog Gradskog vijeća

564

Mostar — Građanska inicijativa o promjeni naziva ulica u Mostaru na zadovoljstvo velike većine građana ovog grada podržana je u okviru USAID-ovog projekta PRO budućnost.

Riječ je o nazivima ozvaničenim od strane hrvatskih zvaničnika u prvim godinama nakon rata. Radi se o ulicama Mile Budaka, Vokića i Lorkovića, Jure Francetića, Ive Zelenike – Tovarnika i Đure Spuževića – redom ozloglašenih zločinaca iz vremena Drugog svjetskog rata, prenosi Mostarski.ba.

Iščekujući održavanje izbora u ovom gradu nakon punih 12 godina, učesnici posljednjih sastanaka na temu “sporni nazivi ulica”, ističu da će Mostarci koji su prošlogodišnjom javnom raspravom uobličili podršku promjeni naziva, moći utjecati na buduće Gradsko vijeće – jedino tijelo koje ima ingerenciju za izmjene.

Projekat PRO-Budućnost, prema riječima direktorice Majde Behrem – Stojanov, u budućem periodu maksimalno će podržati aktivnosti koje će mlade, udruženja, institucije i građane poticati na aktivno djelovanje u pravcu podizanja svijesti o ulozi prilikom donošenja odluka koje bi trebale doprinijeti zajedničkoj dobrobiti.

“Prošle godine u sklopu projekta PRO budućnost podržana je inicijativa koja je zapravo došla iz Mostara i to je ključna stvar. Građani Mostara sa svih strana, a znamo da ih u ovom gradu ima puno i uglavnom su u konfliktima, usaglasili su se da je vrijeme da se riješimo tereta ulica koje nose nazive po zločincima iz Drugog svjetskog rata. Nakon toga, a prošlo je više od godine, odlučili smo da pomognemo i da se ne zaustavimo, već da provjerimo da li je moguće kod OHR-a izdejstvovati neku akciju. Zapravo, čitava inicijativa koju su pokrenuli lokalni akteri bila je usmjerena ka OHR-u, a kako bi se gradonačelniku dala nadležnost da promijeni nazive. Da li zbog blizine izbora ili nečega drugog, OHR po tom pitanju dosad nije uradio ništa”, izjavila je za Anadolu Agency (AA) Behrem – Stojanov.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)