Naslovnica BiH Brži spasilac od helikoptera

Brži spasilac od helikoptera

275
foto: gss.ba - ilustracija

Sarajevo — Kada nekoga u Bosni i Hercegovini zadesi nesreća, devet je koraka koje treba preći od poziva za pomoć do njenog konačnog stizanja, kako je izračunao Radio Slobodna Evropa (RSE). To je posljedica složene administrativne strukture koja se lomi kroz nivoe lokalne, kantonale, entitetske i državne vlasti.

Zdenko Marić, iz Saveza gorske službe spašavanja BiH, kaže da je bh. vojska na raspolaganju gorskim službama spašavanja, ali da “najveću kočnicu predstavljaju procedure”.

„U sve se uvukla politika, pa i u ovo. Dugo traje procedura, dok dođe do Predsjedništva, pa dok oni potpišu, to nam je do sada najveći problem bio“, navodi Marić.

Helikopter posjeduju Oružane snage Bosne i Hercegovine, a da bi došao na odredište, neophodna je saglasnost Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koje je vrhovni komandant Oružanih snaga. I to nije sve. Sva trojica članova Predsjedništva BiH se moraju usaglasiti da letjelica dođe do mjesta nesreće. No, prije toga, gorske službe spašavanja moraju više različitih nivoa.

Zašto se Ministarstvo odbrane ne može zvati odmah?


Dok zahtjev dođe do Predsjedništva Bosne i Hercegovine, lokalna gorska služba spašavanja poziv za upotrebu helikoptera najprije upućuje općinskoj upravi civilne zaštite. Ova uprava dalje poziv prosljeđuje entitetskoj, Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ). Nakon toga, FUCZ zahtjev upućuje Ministarstvu sigurnosti BiH, koje ga dalje šalje Predsjedništvu BIH.

„Mi iz GSS-a već 20 godina pokušavamo da dođemo do tog famoznog helikoptera i u situaciju da mi možemo sami sa terena taj helikopter da pozovemo“, kaže predsjednik Gorske službe spašavanja Konjic, sa juga BiH, Zenadin Mešukić, dodajući kako se dešava da se na helikopter čeka satima.

„Prošle godine na Lupoglavu, kada se desila nezgoda, helikopter se čekao šest sati, a mislim da se sve moglo završiti za 20-30 minuta“, kaže Mešukić.

Kao obrazloženje čekanja helikoptera, kako ističe Mešukić, je navedeno to što je jedan od članova Predsjedništva BiH bio nedostupan.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)