Naslovnica BiH Brzi odgovor 21: “Ime vojne vježbe dovoljno govori”

Brzi odgovor 21: “Ime vojne vježbe dovoljno govori”

195

Sarajevo — U okviru priprema za bilateralnu vojnu vježbu “Brzi odgovor 21” američki vojnici i oficiri stigli su u Bosnu i Hercegovinu i odmah izazvali polemike.

Opozicija u Republici Srpskoj i dio vlasti iz Federacije BiH optužuju Milorada Dodika za promjenu političkih stavova, što iz SNSD-a odlučno demantuju, prenosi BHRT.

Bilateralna vježba Oružanih snaga BiH i Vojske SAD-a, koja će polovinom maja biti održana na poligonima Glamoč, Dubrave i Manjača, već ima glasne odjeke u javnosti. Politički neistomišljenici srpskog člana i predsjedavajućeg državnog Predsjedništava Milorada Dodika optužuju ga da je na izborima 2018. godine pobijedio upravo na platformi vojne neutralnosti, od koje, kako tvrde, sada odustaje.

“U suštini, meni vježbe nisu problem. Ali, jeste problem kada lažete sopstveni narod. Govorite da ste protiv nečega, a onda učinite sve da se to desi. Ta vježba, i program reformi, i činjenica da je NATO saopštio da su Ukrajina, Gruzija i BiH na putu članstva, sve govore”, izjavio je bivši član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić.

“Sa Dodikom to ovako hoda. On je žestok i jak na ovom našem nivou, ali kad dođe neko jači, a SAD i NATO to jesu, on je ovoliki”, rekao je član Predsjedništva BiH, Željko Komšić.

Komšića niko ne shvata ozbiljno ni na lokalnom nivou, a posebno ne hrvatski narod koji formalno predstavlja, odgovaraju iz SNSD-a Milorad Dodik. Navode da je ‘Brzi odgovor 21’ redovna bilateralna vježba, kakva se održava i u Srbiji, čije stavove prati RS, a oni podrazumijevaju saradnju sa Sjevernoatlanskim vojnim savezom, ali ne i članstvo.

“U programu reformi jasno stoji da se članstvo u NATO-u ne prejudicira, što znači da je to po strani. Ako neko bude htio o tome da razgovara, mi ćemo morati da pitamo građane RS šta oni misle. A, jasno je svima šta misle”, kazao je Radovan Kovačević, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Vojno-politički analitičar Đuro Kozar kaže da je vojna vježba ‘Brzi odgovor 21’ redovna obaveza naše zemlje u okviru programa ‘Partnerstvo za mir’, kojem smo pristupili 2006. godine, te da je ne treba dovoditi u vezu sa aktuelnim politikčim pričama o prekrajanju granica.

“SAD i na ovaj način žele da ojačaju BiH u njenim granicama i da učvrste njen suverenitet. Dovoljno govori naziv ‘Brzi odgovor’ šta će se desiti ako neko naruši javni red i mir ili bude djelovao antidejtonski i antiustavno”, rekao je Đuro Kozar, vojno-politički analitičar.

Oko 700 američkih vojnika vježbaće polovinom maja, rame uz rame, s pripdnicima Oružanim snagama BiH, fokusirajući se na spremnost i interoperabilnost. Vježba će biti održana na poligonima u Glamoču, Manjači i Dubravama, saopšteno je ranije iz američke Ambasade u BiH, objavio je BHRT.

(StarMo)