Naslovnica BiH Broj zaposlenih u FBiH smanjio se za 15.331

Broj zaposlenih u FBiH smanjio se za 15.331

555
foto arhiva

Sarajevo — Direktor Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine i član Kriznog štaba Federacije BiH Šerif Isović je izjavio da je od početka pandemije koronavirusa Porezna uprava FBiH zaprimila 24.000 prijava i odjava.

Istakao je također da su na samom početku pandemije odmah reagovali tako što su najveći dio svojih uposlenika poslali na godišnje odmore.

“Poduzeli smo mjere zaštite i morali smo ograničiti broj stranaka u upravi. Svima kojima treba usluga, mogu se javiti telefonom, e-mailom ili faksom. Također, mogu kazati da uposlenici uspijevaju da izvrše ključne zadatke, a to je prijava, odnosno odjava radnika kako bi se svi oni koji eventualno ostanu bez posla mogli prijaviti na zavod za zapošljavanje”, kazao je Isović, prenosi federalna.ba.

Istakao je da je od početka pandemije Porezna uprava FBiH zaprimila 24.000 prijava i odjava, te da je broj zaposlenih u Federaciji BiH manji za preko 15 hiljada.

“Mogu reći da su zaposlenici Porezne uprave ovih 13 radnih dana, koliko traje ovo, obradili preko 24.000 prijava i odjava u registru. I nažalost imamo situaciju da je od 24.507 obrađenih prijava negdje oko 4.580 su bile prijave novih zaposlenika i odjava 19.000 zaposlenika, što znači da se do današnjeg dana, odnosno jučerašnjeg dana, broj zaposlenih u Federaciji smanjio za 15.331 zaposlenika”, rekao je Isović.

Dodao je i da su od 1. aprila pustili svim poreznim obveznicima novu uslugu te svi koji su bili zakonom obavezni da svoje prijave podnose elektronski sada mogu izvršiti i uvid u svoju poreznu karticu.

“Svaki porezni obveznik koji ima potrebu da vidi kakvo je stanje u njegovoj poreznoj upravi, može sa svog računara pristupiti serveru Porezne uprave i vidjeti stanje svih njegovih uplata i zaduženja, što će nam sigurno omogućiti lakšu komunikaciju”, rekao je Isović.

(StarMo)