Naslovnica Region Brnabić: Srbija nije neutralna po pitanju rata u Ukrajini

Brnabić: Srbija nije neutralna po pitanju rata u Ukrajini

140
Ana Brnabić

Beograd/Tokyo — Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u srijedu, 28. septembra, da je tokom sastanka sa predstavnicima japanskih vlasti u Tokiju objasnila poziciju Srbije i zašto ne uvodi sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini, ali i istakla da Srbija nije neutralna i da je osudila agresiju na Ukrajinu.

Dodala je da japanski političari “ne vrše pritisak kao političari u Evropi, ali su zainteresovani da čuju poziciju Srbije”, prenosi Beta.

“Nismo neutralni po tom pitanju, naša pozicija je potpuno jasna, mi smo se pridružili i rezolucijama UN i deklaracijama EU gdje smo osudili agresiju na Ukrajinu”, izjavila je Brnabić novinarima u Tokiju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Podsjetila je i da je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije objavilo da Srbija neće priznati rezultate referenduma, koje je Moskva organizirala u četiri okupirane ukrajinske regije.

“Jedina razlika je što nismo i ne želimo da uvedemo sankcije Rusiji i za to imamo dobro obrazložene razloge”, dodala je Brnabić, koja se sastala sa premijerom Japana Fumiom Kišidom, kao i sa predstavnicima parlamentarne grupe prijateljstva Japana i Srbije.

“Iskoristit ćemo taj sastanak da gradimo naše političke i ekonomske veze sa Japanom”, istakla je i dodala da je na sastanku sa premijerom bilo veliko interesovanje o poziciji Srbije prema ratu u Ukrajini.

Dodala je da je važno da se vladi Japana objasne stavovi srpskih vlasti jer investicije u mnogome zavise od preporuka vlade.

“Nadam se da će naša pozicija u Japanu bolje da se razumije i da nema nikakve negativne efekte na dodatan priliv investicija iz Japana. Vraćam se sa dosta optimizma da ćemo imati dobre vijesti u mjesecima pred nama i u 2023. godini”, kazala je.

(StarMo)