Naslovnica Region Brnabić o izjavi Kurtija: To može da izazove velike potrese u cijelom...

Brnabić o izjavi Kurtija: To može da izazove velike potrese u cijelom regionu…

130
Ana Brnabić

Beograd – Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da izjava premijera Kosova Aljbina Kurtija da bi u budućnosti glasao za spajanje Kosova i Albanije “može ozbiljno da destabilizuje cijeli region” i dodala da “svako ćutanje EU na ovakve izjave značiti odobravanje”.

– Ta izjava može da izazove velike potrese u cijelom regionu. Јasna je politika Aljbina Kurtija koju on, čini mi se, ne krije. Ono što mnogo više brine je nedostatak reakcije međunarodne zajednice – rekla je Brnabićeva.

Ona je naglasila da bi voljela da je čula nešto o Kurtijevoj izjavi od izvjestioca EU za Kosovo Viole fon Kramon.

– Žena se bavi Srbijom i svim temama, od vladavine prava, prava radnika, do naše investicione klime, rudarstva i rudarenja litijuma u Srbiji, umjesto da se bavi time šta se dešava na teritoriji Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija. Ne izjašnjava o onome o čemu treba da se izjašnjava kao izvjestilac za takozvano Kosovo, a to je izjava Aljbina Kurtija – naglasila je premijerka.

Ona je ukazala da je ove godine bilo 117 različitih napada na Srbe i srpsku imovinu na Kosmetu , što je za 30 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

– Ni o jednom od tih napada Viola fon Kramon se nije izjasnila, tako da bih voljela da čujem i EU, i nju šta imaju da kažu o ovome. Svako ćutanje je znak odobravanja – rekla je Brnabićeva za Tanjug.

(StarMo)