Naslovnica Region Brnabić: Nemam ništa dobro da kažem o ponašanju Evrope!

Brnabić: Nemam ništa dobro da kažem o ponašanju Evrope!

82
Ana Brnabić

Beograd — Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da Evropska unija (EU) u ovom trenutku “ne radi ništa, ili radi vrlo malo” po pitanju situacije na Kosovu.

“Ja nemam ništa dobro da kažem o ponašanju Evrope, o ponašanju EU, i prije svega mislim da je to (Briselski sporazum) pitanje EU. Njihov potpis je na Briselskom sporazumu“, rekla je Brnabić za beogradsku televiziju Pink.

Kosovski Srbi već osmi dan blokiraju dva prelaza na sjeveru Kosova – Jarinje i Brnjak – zbog odluke kosovskih vlasti da uvedu recipročne mere Srbiji oko registarskih tablica. Specijalci Policije Kosova na graničnom prelazu Jarinje gdje su se građani iz srpskih opština skupili na protestu i blokadi prvog dana primene odluke o skidanju tablica, 20. septembar 2021.

Brnabić je rekla da se na Kosovu “jasno krši Briselski sporazum”, jer na sjeveru Kosova ne bi smjele da budu specijalne policijske jedinice ROSU, a da devet godina od sporazuma u Briselu nije formirana Zajednica srpskih opština.

Ona je ocijenila da EU “ne samo što toleriše da se Briselski sporazum ne sprovodi devet godina, već šuti na njegovo jasno kršenje”.

 

(StarMo)