Naslovnica Region Brnabić: Najveći pritisci na Srbiju od 1999. godine…

Brnabić: Najveći pritisci na Srbiju od 1999. godine…

108
Ana Brnabić

Beograd — Premijerka Srbije, Ana Brnabić, izjavila je da se “Srbija suočava sa najvećim priticima do sada”, što je, kako je navela, reakcija na obraćanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na Generalnoj skupštini UN-a.

Brnabić je za TV Pink rekla da trenutno Srbija trpi najveće pritiske od 1999. godine, koji su izazvani predsjednikovim govorom, u kojem je, kaže, bez preteranih emocija “sasuo” istinu u lice velikim silama.

Brnabić je kazala da su pritisci pojačani “i zbog potpisivanja plana konsultacija između ministarstva spoljnih poslova Srbije i Rusije, navodeći da su negativne reakcije zbog tog dokumenta nepotrebne, jer on nije pravno obavezujući i da se on potpisuje unazad već 26 godina”.

– Da ga je iko od ovih što kritikuju i napadaju Srbiju i najavljuju deklaracije protiv naše zemlje pogledao, vidio bi da za razliku od sličnih planova, u ovom se ne spominje bezbjednosni aspekt, niti konsultacije oko bilo kakve vojne saradnje – navela je Brnabić.

Dodala je da je nesrazmerno burna reakcija u odnosu na značenje plana konsultacija pokazatelj da je tražen način da se reaguje na govor Vučića u New Yorku, jer, kaže, određene velike sile nisu mogle da podnesu istinu koju je iznio Vučić.

– Pokušala sam i danas da razgovaram sa zvaničnicima EU, tu ne postoji nikakav prostor za razgovor, oni nas ne čuju, to su brutalne ucjene, prijetnje – navela je Brnabić.

(StarMo)