Naslovnica Region Brnabić: Lukašenko neće zamjeriti

Brnabić: Lukašenko neće zamjeriti

440
Ana Brnabić

Beograd — Premijerka Srbije Ana Brnabić potvrdila je danas jučerašnju informaciju iz diplomatskih krugova da se Beograd početkom ove sedmice pridružio Deklaraciji Evropske unije (EU) o Bjelorusiji.

To je obavljeno “u okviru sinhronizacije sa vanjskom politikom EU” rekla je ona i dodala da se nada da predsjednik te države Aleksandar Lukašenko “neće to zamjeriti” Srbiji, prenosi Beta.

Ambasadori Evropske unije i SAD u Beogradu Sem Fabrizi i Anthony Godfrey pozdravili su u srijedu pridruživanje Srbije evropskoj deklaraciji o predsjedničkim izborima u Bjelorusiji. EU je 11. augusta usvojila Deklaraciju o predsjedničkim izborima u Bjelorusiji u kojoj se navodi da su građani Bjelorusije tokom izborne kampanje “pokazali želju za demokratskim promjenama”, ali da “izbori nisu bili ni slobodni ni fer”.

Potpisivanje te deklaracije je ono “što Srbija treba da radi u okviru sinhronizacije srpske politike sa evropskom politikom”, kazala je novinarima Brnabić tokom posjete Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu.

“U sklopu našeg pridruživanja Evropskoj uniji to je nešto što mi radimo svake godine”, rekla je ona.

Ocijenila je da Srbija ima dobre odnose i dobru saradnju s Bjelorusijom i da, uprkos pridruživanju toj deklaraciji, Srbija ne smije zaboraviti “djela prijateljstva prema Srbiji, posebno u najtežim trenucima”.

Istakla je da se neće zaboraviti da je Lukašenko “jedini državnik na svijetu koji je tokom NATO bombardovanja 1999. godine posjetio Srbiju”.

(StarMo)