Naslovnica Region Brnabić LGBT aktivistima: Niko vam ne može zabraniti…

Brnabić LGBT aktivistima: Niko vam ne može zabraniti…

154
Ana Brnabić

Beograd — Niko vam ne može zabraniti da šetate u subotu, poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić u Domu omladine Beograda, pred demonstrantima iz nevladinih i LGBT+ organizacija koje su u utorak protestovale protiv zabrane održavanja marša u okviru Evroprajda, javlja Radio Slobodna Evropa.

Aktivisti su se okupili u centru Beograda nekoliko sati nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštilo da je zabranilo održavanje Parade ponosa, najavljene za 17. septembar.

Ministarstvo je navelo da neće dozvoliti ni šetnju u organizaciji desničarske neformalne grupe “Antiglobalisti” u Beogradu u subotu 17. septembra 2022. godine.

Ta grupacija je organizovala skupove protiv Evroprajda u Beogradu, koje je nazvala “litijama”. Isti događaj je najavljen za dan kada je trebalo da se održi Parada ponosa.

Povicima “Hoćemo Prajd” demonstranti su dočekali Anu Brnabić uoči održavanja Međunarodne konferencije o ljudskim pravima u Domu omladine.

Aktivisti su joj skandirali “Šetajmo u subotu”, na šta im je ona sa govornice Doma omladine odgovorila da im to niko ne može zabraniti.

“To je vaše osnovno ljudsko pravo”, rekla je Brnabić.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)