Naslovnica Region Brnabić: Hrvatska i zvanično prijeti blokadom

Brnabić: Hrvatska i zvanično prijeti blokadom

156
Ana Brnabić

Beograd — Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je u nedjelju uveče da hrvatsko rukovodstvo sada i zvanično prijeti da će blokirati evropski put Srbije zato što nakon 27 godina tišine i nepravde “traži da konačno neko odgovara za stravičan zločin na Petrovačkoj cesti”.

Predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković rekao je u nedjelju da Hrvatska odbacuje optužnicu beogradskog tužilaštva protiv četvorice hrvatskih pilota za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima u akciji “Oluja”, navodeći da “političke prirode i pravno neutemeljena”.

Brnabić je na Twitteru napisala da se “Hrvatska kao članica EU usuđuje da javno kaže da ukoliko tražite pravdu za ubistvo srpske djece – jer je četvoro starosti šest do 13 godina pobijeno na Petrovačkoj cesti, ne možete da budete dio EU”.

“To je vladavina prava? To su evropske vrijednosti? I nije vas sramota da to kažete otvoreno”, upitala je Brnabićeva u odgovoru Jandrokoviću na izjavu da će Hrvatska iskoristiti pregovore Srbije i EU “kako bi Srbiji poslala poruku da takve stvari neće tolerisati”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Brnabić je upitala i kada će se steći uslovi da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posjeti najveće mjesto stradanja srpskog naroda – Jasenovac, navodeći da se još “čeka odgovor na najavu službene posjete”.

(StarMo)