Naslovnica Život Britansko istraživanje: Razbijen mit o Covidu i aspirinu

Britansko istraživanje: Razbijen mit o Covidu i aspirinu

108

London — Aspirin ne pospješuje izglede za preživljavanje pacijenata primljenih u bolnicu zbog zaraze koronavirusom, pokazala je britanska studija.

U pacijenata oboljelih od covida otprije je uočen veći rizik od nastanka krvnih ugrušaka u organizmu, posebno u plućima.

Između novembra prošle godine i marta 2021. provedena je velika studija na 15.000 pacijenata primljenih u bolnice zbog covida, a svrha je bila provjeriti učinak aspirina, lijeka koji se rašireno koristi za sprečavanje ugrušaka kod postojanja nekih drugih bolesti.

U sklopu studije ukupno je 7351 pacijent primao 150 miligrama aspirina dnevno, a 7451 nije. Izbor je bio nasumičan.

Naučnici nisu otkrili dokaze po kojima je aspirin smanjio smrtnost, no uočeno je da su pacijenti kojima je davan aspirin nešto kraće boravili u bolnicama, tačnije osam dana prema devet, i da ih je nakon 28 dana više otpušteno iz bolnice pošto su preživjeli bolest (75 posto prema 74).

Peter Horby, profesor zaraznih bolesti na Oxfordu i jedan od autora istraživanja, rekao je da su ovakve razlike “zanemarive da bi opravdale raširenu upotrebu aspirina među pacijentima oboljelim od covida”.

 

(StraMo)