Naslovnica Život Britanski soj smrtonosniji između 30 i 100 posto

Britanski soj smrtonosniji između 30 i 100 posto

305

London — Visokozarazna varijanta covida-19 koja se proširila svijetom otkako je prvi put otkrivena u Velikoj Britaniji krajem prošle godine, smrtonosnija je između 30 i 100 posto u odnosu na ostale varijante, objavili su u srijedu britanski naučnici.

Rezultati istraživanja kojim se upoređivala stopa smrtnosti među stanovnicima Britanije zaraženima novom varijantom SARS-CoVa-2, poznatom kao B.1.1.7, u odnosu na stopu među zaraženima drugim sojevima, pokazali su da je smrtnost od nove varijante “znatno veća”, objavili su naučnici, prenijeli su hrvatski mediji.

Varijanta B.1.1.7 prvi je put otkrivena u Britaniji u septembru 2020. godine, a od tada je pronađena u više od 100 zemalja.

U svom genetskom kodu ta varijanta ima 23 mutacije, što je relativno velik broj promjena, a neke od njih sposobnije su za brže širenje.

Britanski naučnici kažu da je između 40 i 70 posto zaraznija od ranije dominantnih varijanti cirkulirajućeg koronavirusa.

Rezultati britanske studije, objavljeni u srijedu u stručnom časopisu British Medical Journal, ukazuju na to da je infekcija novom varijantom dovela do 227 smrtnih slučajeva na uzorku od 54.906 pacijenata s covidom-19, u poređenju sa 141 smrtnim slučajem na istom broju pacijenata zaraženih drugim varijantama.

“U kombinaciji sa sposobnošću bržeg širenja, varijanta B.1.1.7 predstavlja prijetnju koju trebamo ozbiljno shvatiti”, rekao je Robert Challen, naučnik sa Univerziteta Exeter i jedan od koautora istraživanja.

(StarMo)