Naslovnica Sport Britanski premijer zabrinut zbog reforme….nogometa

Britanski premijer zabrinut zbog reforme….nogometa

364
Boris Johnson

London — Britanski premijer Boris Johnson izrazio je duboku zabrinutost zbog opsežnog plana Liverpoola i Manchester Uniteda za preoblikovanje Premier lige, kazavši kako “urušava povjerenje u upravljanje nogometnim sustavom.”

Kontroverzni “Project Big Picture” pružio bi prijeko potrebnu novčanu injekciju za klubove Engleske nogometne lige (EFL), ali i koncentrirao moć u rukama manjeg broja klubova, prenosi Hina.

Projekt koji su razvili američki vlasnici Liverpoola Fenway Sports Group, već je dobio podršku američke obitelji Glazer, koja posjeduje Manchester United, a predviđa smanjenje lige sa 20 na 18 klubova, te ukidanje Liga kupa i Community Shielda.

Uspostavio bi se i novi sustav ispadanja i promocije, gdje bi zadnja dva kluba ispala, a 16. bi igrao na turniru zajedno s trećim, četvrtim i petim iz Championshipa.

Međutim, srž projekta je reforma upravljanja Premier ligom, davanjem veće moći za “Big 6” klubove – Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham i Arsenal.

Sustav “jedan klub, jedan glas” unutar Premier lige bio bi napušten, a samo devet najstarijih klubova imalo bi pravo glasa. To su članovi “Big 6”, te Everton, Southampton i West Ham.

“Upravo takva vrsta pregovora iza kulisa potkopava povjerenje u upravljanje nogometom”, objavio je glasnogovornik premijera.

(SatrMo)