Naslovnica BiH Britanski parlamentarci posjetili Memorijalni centar Srebrenica

Britanski parlamentarci posjetili Memorijalni centar Srebrenica

163

Srebrenica — Predvođeni parlamentarkom Aliciom Kearns danas su, međustranački parlamentarci iz Ujedinjenog Kraljevstva Fleur Anderson, Tony Lloyd, Alyn Smith, Karen Bradley, Martin Vickers, Dave Doogan i Bob Stewart, posjetili Memorijalni centar Srebrenica. Sa njima u posjeti bio je i britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matt Field.

Oni su nakon kraćeg sastanka sa direktorom službe Memorijalnog centra Srebrenica Emirom Suljagićem, u njegovoj pratnji obišli stalne postavke Centra uključujući izložbe ‘Koracima onih koji ni(su) prešli’ i video izložbu ‘Srebrenica: Naša priča’ nakon čega su vidjeli i lokaciju u bivšoj fabrici akumulatora na kojoj su još uvijek vidljivi konopci pomoću kojih su neke od izbjeglica pokušale počiniti samoubistvo u danima između 11. i 13. jula 1995. godine, koliko su boravili u tom prostoru.

Parlamentarci su, nakon obilaska sadržaja Memorijalnog centra, razgovarali sa mladim uposlenicima i volonterima Centra.

O već završenim, ali i trenutnim, projektima na kojima rade razgovarali su sa mladim dizajnerima, IT stručnjacima, indekserima Misalom Muharemović, Neinom Mustafićem i Mevlijom Bećirović, koji rade na projektima usmene historije i razvoja aplikacija relevantnih za ovu instituciju, ali i volonterima koji su u Memorijalni centar došli iz Austrije i Ujedinjenog Kraljevstva – Dennisom Miskićem i Georgiom Konstandiem.

“Parlamentarci su, kroz razgovor, ukazali na važnost misije Memorijalniog centra i njegovog postojanja ali i poslova koje ti mladi ljudi obavljaju u Centru”, saopćeno je iz Press službe Memorijalnog centra Srebrenica, prenose u subotu bh. portali, pozivajući se na Fenu.

(StarMo)