Naslovnica Život Britanski izvori: Rusija pokušava rasporediti rezervne jedinice u Donbas

Britanski izvori: Rusija pokušava rasporediti rezervne jedinice u Donbas

190
foto arhiva

London — Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopćilo je da je Rusija “vjerovatno spremna da pokuša da rasporedi veliki broj rezervnih jedinica u Donbasu”.

Jako granatiranje se nastavlja u trenutku kada Rusija nastoji da obuhvati oblast Sjeverodonjecka preko Izijuma na sjeveru i Popasne na jugu, naveli su u saopćenju.

U izvještaju se navodi i da ruske vlasti nisu objavile ukupan broj poginulih vojnika u Ukrajini od 25. marta, ali da je samoproglašena Narodna Republika Donjeck (DNR) od početka ove godine do 16. juna priznala 2.128 poginulih vojnika i 8.897 ranjenih.

Prema britanskim vojnim obavještajcima stopa žrtava DNR-a je ekvivalentna oko 55 posto njenih prvobitnih snaga, što naglašava izuzetnu iscrpljenost ruskih i proruskih snaga u Donbasu.

Vrlo je vjerovatno da su snage DNR-a opremljene zastarjelim naoružanjem i opremom, a na obje strane, sposobnost formiranja i raspoređivanja rezervnih jedinica na frontu postaje sve važnija za ishod rata, saopćeno je u izvještaju britanskog ministarstva, prenosi Al Jazeera.


 

(StarMo)