Naslovnica Region Britanska ambasadorica: Crna Gora da bude “na oprezu” – Rusija je “prijetnja...

Britanska ambasadorica: Crna Gora da bude “na oprezu” – Rusija je “prijetnja u regionu”

142
foto arhiva

Podgorica — Crna Gora i Balkan nisu u neposrednoj opasnosti na isti način kako je to bila Ukrajina, a bilo kakva prijetnja NATO članici, kakva je Crna Gora, bila bi velika eskalacija postojećeg rata, rekla je ambasadorica Velike Britanije u Podgorici Karen Maddocks.

Ona je u za Televiziju Crne Gore (TVCG) kazala da Crna Gora ima pravo da bude budna i na oprezu, jer Rusija predstavlja prijetnju zemljama u ovom regionu, naročito u hibridnom smislu.

“Crna Gora je zemlja koja je podložna uticajima izvan granica. Najbolja odbrana je da se izgradi otporna država sa snažnim institucijama, a pod tim podrazumijevam nezavisne medije, aktivno civilno društvo, policiju i sudski sistem, te funkcionalnu skupštinu”, rekla je Maddocks.

Ulazak Crne Gore u Evropsku uniju (EU), kako je istakla, poslao bi snažnu poruku vezano za budućnost zemlje i vrijednosti koje društvo njeguje.

“Ali čak i bez članstva u EU Crna Gora može zaštititi sebe, jačanjem vladavine prava, jačanjem institucija. Ni Ujedinjeno Kraljevstvo nije u EU, ali imamo snažne institucije”, istakla je Maddocks.

(StarMo)