Naslovnica Politika Britanska ambasada: Upotrijebićemo sankcije da zaštitimo integritet BiH

Britanska ambasada: Upotrijebićemo sankcije da zaštitimo integritet BiH

110

Sarajevo — “Mi imamo različite načine na koje podržavamo stabilnost i dobro upravljanje u Bosni i Hercegovini, u bliskoj saradnji sa našim međunarodnim partnerima. Upotrijebićemo sankcije ako i kada procijenimo da će biti najučinkovitije, na osnovu dokaza, kako bi zaštitili suverenitet i teritorijalni integritet BiH”, rečeno je iz Ambasade Velike Britanije za N1.

Na pitanje da li Velika Britanija razmatra ikakav vid sankcija za neke od političara iz BiH, kazali su kako su 1. januara “na snagu su stupile Odredbe o sankcijama za BiH nakon izlaska iz EU”.

“One pružaju pravni okvir za Ujedinjeno Kraljevstvo da donosi, prilagođava i ukida sankcije. Mi imamo različite načine na koje podržavamo stabilnost i dobro upravljanje u Bosni i Hercegovini, u bliskoj saradnji sa našim međunarodnim partnerima. Upotrijebićemo sankcije ako i kada procijenimo da će biti najučinkovitije, na osnovu dokaza, kako bi zaštitili suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te ih usmjeriti na one koji su odgovorni za tešku korupciju. Ali ne bi bilo adekvatno da spekulišemo o potencijalnoj primjeni ovih Odredbi u budućnosti, što redovno razmatramo”, kazali su u odgovoru.

Komentirajući aktuelnu retoriku i političke poteze u BiH, iz Ambasade Velike Britanije kazali su kako bi “politički lideri trebali usmjeriti svoje napore na postizanje napretka u polju euro-atlantskih integracija koje njihovi građani žele”. Ističu da je “sve drugo namjerno odvraćanje pažnje od neophodnih reformi i borbe protiv Covida, te šalje negativni signal potencijalnim investitorima koji mogu otvoriti radna mjesta i prilike kako bi se građani zadržali u ovoj zemlji”.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)