Naslovnica Život Britanija: Završena evakuacija iz Afganistana

Britanija: Završena evakuacija iz Afganistana

74
foto: agencije

London — Vojni avioni koji su prevozili britanske vojnike i diplomate iz Kabula sletijelii su u britansku avionsku bazu u blizini Londona u nedjelju nakon što je britanska dvosedmična operacija evakuacije okončana.

Britanski ambasador u Afganistanu, Laurie Bristow, bio je među onima koji su dnas stigli u RAF-ovu bazu Brize Norton sjeverozapadno od Londona, satima nakon što je vlada objavila da je svo britansko osoblje napustilo Kabul.

Britanija tvrdi da je evakuirala više od 15.000 svojih građana i Afganistanaca u potrebi za zaštitom u protekle dvije sedmice, ali da je i do 1.100 Afganistanaca s pravom ulaska u Britaniju ostalo.

“Pokušali smo dati sve od sebe”, izjavio je viceadmiral, Ben Key, nadležan za britansku operaciju evakuiranja, prenose bh. mediji, pozivajući se na Fenu.

Premijer Boris Johnson pohvalio je u video poruci kolosalni napor, rekavši da je to bila „misija koja nije bilo nalik na bilo šta što smo vidjeli u našim životima“.

On se, međutim, suočava sa snažnim kritikama zbog nemogućnosti da prebaci na sigurno sve one Afganistance koji su pomagali britanskim snagama tokom njihovog 20-godišnjeg angažmana u Afganistanu, koji je pokrenut nakon napada na američke gradove 11. septembra 2001.

Johnson je priznao kako Britanija „ne bi voljela da ode na taj način“, ali da „mi moramo priznati da smo došli ovdje sa Sjedinjenim Državama i američka vojska je podnijela najveći teret borbi“, prenosi AP.

(StarMo)