Naslovnica Život Britanija vakciniše i migrante

Britanija vakciniše i migrante

251

London — Migranti u Velikoj Britaniji moći će primiti vakcinu protiv COVID-19 bez obzira imaju li zakonsko pravo živjeti i raditi u toj zemlji, saopćila je vlada, dodajući da vakcinisanje neće izazvati kontrole imigracijskih službi.

Kako piše The Daily Mail, svi ilegalni migranti pozivaju se da se prijave kod lokalnog ljekara opće prakse kako bi se mogli vakcinisati kada na njih dođe red.

“Vakcina protiv korona virusa besplatno će biti ponuđena svima koji žive u Ujedinjenoj Kraljevini, bez obzira na imigracijski status”, saopćila je glasnogovornica vlade, prenijeli su hrvatski mediji.

Vlada je također istakla da pacijenti podvrgnuti vakcinisanju, liječenju ili testiranju na korona virus neće biti podvrgnuti provjeri statusa kod imigracijskih službi.

Britanija je do sada prvom dozom vakcinisala više od 12 miliona ljudi. Program vakcinisanja uznapredovao je u odnosu na EU, djelimično i zbog toga što je London prvi odobrio vakcine Pfizera i AstraZenece.

Prioritet kod vakcinisanja imaju stariji i ranjive grupe ljudi, ali neke evropske zemlje među prvima vakcinišu upravo novopridošle izbjeglice koji bi zbog boravka u azilantskim centrima mogli doprinijeti širenju zaraze.

(StarMo)