Naslovnica Život Britanija šalje snage u istočnu Evropu i na Balkan

Britanija šalje snage u istočnu Evropu i na Balkan

223
foto: agencije - ilustracija

London — Vlada Velike Britanije saopštila je u petak da raspoređuje oko 8.000 vojnika na vježbe širom istočne Evrope u znak demonstracije snage, nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Višemjesečne vježbe u zemljama koje se protežu od Finske do Sjeverne Makedonije takođe uključuju saveznike, uključujući Francusku i Sjedinjene Države, rekli su zvaničnici odbrane u saopštenju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Britanija raspoređuje 72 tenka Challenger 2 i 120 oklopnih borbenih vozila zajedno sa artiljerijskim topovima, helikopterima i dronom za vježbe, od kojih su neke već u toku.

“Sigurnost Evrope nikada nije bila važnija”, rekao je ministar odbrane Ben Wallace, nazvavši to “jednom od najvećih zajedničkih raspoređivanja od Hladnog rata”.

Komandujući general-potpukovnik Ralph Wooddisse rekao je da Britanija daje “značajan doprinos odbrani Evrope i odvraćanju od ruske agresije”.

“Serija vježbi britanske vojske je od suštinskog značaja za obje stvari”, rekao je Wooddisse.

Britanija isporučuje rakete Ukrajini kako bi se borila protiv Rusije. Britanski zvaničnici kažu da je njihova zemlja spremna da pomogne tenkovima i avionima preko partnera kao što je Poljska.

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je u srijedu da “cijela Ukrajina” mora biti oslobođena, uključujući Krim, nakon što je poluostrvo zauzela Rusija 2014. godine.

(StarMo)