Naslovnica Život Britanija povećava ulaganje u vojsku

Britanija povećava ulaganje u vojsku

301

London — Velika Britanija je u četvrtak najavila svoje najveće povećanje vojne potrošnje od hladnog rata, obećavajući da će okončati “eru povlačenja” dok traže svoju ulogu u svijetu za kojeg je premijer Boris Johnson rekao da je u najvećoj opasnosti posljednjih decenija.

Johnson je rekao da dodatna potrošnja odražava potrebu za nadogradnjom vojnih sposobnosti, čak i kad pandemija COVID-19 utiče na ekonomiju i opterećuje javne finansije.

On je predstavio planove za novu svemirsku komandu, agenciju za umjetnu inteligenciju i rekao da će obnovljena mornarica biti najmoćnija u Evropi, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Britanski premijer je također najavio dodatnih 16,5 milijardi funti za vojsku tokom naredne četiri godine.

“Era skraćivanja našeg odbrambenog budžeta mora biti okončana i to završava sada”, rekao je Johnson.

Britanija je bila glavni saveznik Sjedinjenih Država u Iraku i Afganistanu, a uz Francusku i glavna vojna sila u Evropskoj uniji.

Međutim, glasanje za izlazak iz EU 2016. godine učinilo je neizvjesnom globalnu ulogu Velike Britanije u trenutku kada je Kina u usponu, a američki predsjednik Donald Trump baca sumnju na američku podršku tradicionalnim saveznicima, navodi RSE.

Najava vojne potrošnje dolazi samo sedam dana nakon što je Johnson obećao novoizabranom američkom predsjedniku Joeu Bidenu da je Britanija odlučna da će ostati vrijedan vojni saveznik.

(StarMo)