Naslovnica Život Britanija: Od 18,1 miliona doza, sedmero umrlih

Britanija: Od 18,1 miliona doza, sedmero umrlih

480
foto: ilustracija

London — Od ukupno 30 slučajeva sa krvnim ugrušcima prijavljenih u Velikoj Britaniji poslije dobijanja anticovid vakcine Astrazenece umrlo je sedam osoba, saopštila je danas britanska agencija za lijekove (MHRA).

Od 30 slučajeva sa ugrušcima zabilježenih zaključno sa 24. martom, “nažalost sedam je umrlo”, navela je britanska agencija u saopštenju proslijeđenom agenciji France Press.

Agencija je precizirala da su od datih 18,1 milion doza vakcine do tog datuma prijavljena 22 slučaja cerebralne venske tromboze i osam drugih slučajeva tromboze.

“Naše dubinsko proučavanje tih slučajeva se nastavlja”, rekla je direktorica agencije June Raine u saopštenju navodeći da neki sličan slučaj nije prijavljen za vakcinu Pfizer/Biontech.

“Prednosti vakcine Astrazenece u spriječavanju infekcije covida-19 i njenih komplikacija i dalje daleko nadmašuju rizike i ljudi treba da prime tu vakcinu kada su pozvani da to urade”, dodala je ona.

U mišljenju objavljenom juče o sekundarnim efektima vakcina datim u Britaniji, britanska agencija je navela da je “rizik od takvog tipa krvnih ugrušaka vrlo mali”.

Uopštenije agencija je navela da “broj i priroda neželjenih efekata prijavljenih do sada nisu neuobičajeni u poređenju sa drugim tipovima vakcina u upotrebi”.

Vakcina Astrazeneca koja je razvijena zajedno sa univerzitetom Oxford, pod sumnjom je u više zemalja poslije prijave ozbiljnih slučajeva formiranja trombova.

Francuska agencija za lijekove (ANSM) saopštila je juče da je od početka vakcinacije u Francuskoj bilo 12 slučajeva krvnih ugrušaka poslije vakcine Astrazenece, i ukupno četiri smrtna slučaja od rijetkih oblika tromboze.

Sredinom marta Evropska agencija za lijekove ocijenila je da je vakcina Astrazenece “sigurna i efikasna” i da “nije povezana” s većim rizikom od tromboze. Evropska agencija je navela u srijedu da nije našla nijedan konkretan faktor rizika kao što su starost, pol ili prethodna oboljenja, prenose federalna.ba i Srna.

(StarMo)