Naslovnica Politika Brisel: “Velika zabrinutost” zbog situacije u BiH

Brisel: “Velika zabrinutost” zbog situacije u BiH

107

Sarajevo/Bruxelles — Evropska unija (EU) smatra da je situacija u Bosni i Hercegovini izvor velike zabrinutosti, izjavio je novinarima u srijedu, 3. novembra, Peter Stano, portparol EU, istakavši kako je neophodno da se pronađe rešenje među politčkim liderima u zemlji.

“Naš predstavnik u BiH je imao sastanke sa političkim liderima, kako bi prenio naše jasne poruke: retorika koja izaziva podjele mora prestati, unilateralni postupci koji ugoržavaju teritorijalni integritet, suverenost i jedinstvenost Bosne moraju biti prekinuti. Moramo se angažovati u političkom dijalogu jer je to jedini konstruktivni put kako bi se našlo rješenje krize među političkim liderima. Kao što sam već rekao, jednostrane akcije i retorika podjela moraju se prekinuti za dobrobit građana i evropske perpektive BiH”, naveo je Stano, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pozivajući se na nedavne posjete predstavnika međunarodne zajednice, briselski portparol tvrdi da je zajednička aktivnost EU i SAD organizovana kako bi se pokazala njihova privrženost pronalasku rješenja za krizu u zemlji.

Ovi navodi briselskog portparola dolaze uoči rasprave u Vijeću sigurnosti Ujeidnjenih nacija (VSUN) o produženju mandata mirovne misije Evropske unije ALTHEA. Ova misija sa zadatkom nadgledanja sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma treba dobiti saglasnost VSUN.

Glasanje se očekuje u srijedu, 3. novembra. Rusija je najavila da će blokirati rezoluciju ako se ne uklone sve reference na visokog predstavnika Cristiana Schmidta. Rusija nije podržala izbor Schmidta za visokog predstavnika smatrajući da nema mandat jer ga nije ovjerilo Vijeće sigurnosti UN-a, ali i zato što smatraju da Ured visokog predstavnika u BiH treba ugasiti.

Peter Stano je odbio da komentirati pred novinarima ruski stav oko nastavka misije ALTHEA, ali je ocijenio da ova misija ima važnu ulogu za stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine.

“Pratit ćemo razgovore koji su planirani za danas i za narede dane u Vijeću sigurnosti UN, ali nije na nama da komentiramo te diskusije. Očekujemo da će mandat te misije biti biti produžen”, izjavio je Stano.

U međuvremenu, prema pisanju britanskog Guardiana, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Cristian Schmidt upozorio je da je zemlja u neposrednoj opasnosti od raspada i da postoji “veoma realna” perspektiva povratka sukoba.

Kako tvrdi ovaj list, visoki predstavnik je u izvještaju za VSUN napisao da ako separatisti iz bh. entiteta Republike Srpske ispune svoju prijetnju da će ponovo napraviti entitetsku vojsku, međunarodne mirovne snage bi trebale biti vraćene u većem broju da zaustave mogućnost klizanja ka novom ratu.

(StarMo)