Naslovnica BiH Brisel: Džaferović i Komšić za EU i NATO, Dodik samo za EU

Brisel: Džaferović i Komšić za EU i NATO, Dodik samo za EU

614
foto arhiva

Bruxelles — Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik održali su sastanak sa evropskim komesarom za proširenje EU Johannesom Hahnom, a imat će i zajedničku večeru sa komesarkom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini kojoj će prisustvovati i lideri zemalja Zapadnog Balkana.

Nakon sastanka s Hahnom medijima su se obratili Željko Komšić i Šefik Džaferović. Predsjedavajući Komšić je kazao da su on i Džaferović naglasili da su za put BiH i u EU i u NATO, dok je Milorad Dodik iskazao zanimanje samo za saradnju na EU putu.

Tema sastanka također je bila i neformiranje vlasti BiH, stanje u regiji, budućnost EU ali i druge teme.

“Džaferović i ja smatramo da trebamo težiti i NATO i EU putu, a Dodik samo ka EU. Rekli smo Hahnu da je razočaravajući odnos EU prema Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, jer to nije dobar signal ni za nas. Ipak, ponovili smo Hahnu da BiH nema luksuz da odustane od evropskog ali ni NATO puta. Neke druge inicijative koje se javljaju ne mogu zamijeniti EU. Saradnja sa susjedima je potrebna i poželjna i mi smo uvijek tu”, kazao je Komšić, prenosi Patria.

Džaferović je poručio da kabineti članova Predsjedništva intenzivno rade na jednom dokumentu koji bi mogao izroditi kompromis.

“Nemamo još dogovor ali vidjet ćemo u narednim danima šta će uslijediti. U tome sarađujemo sa stranim ambasadama”, istakao je on.

Sa evropskim komesarom razgovarano je i o migrantskoj krizi. Naglašeno je da je potrebno zaštititi istočnu granicu BiH, a da EU spremna pomoći.

(StarMo)