Naslovnica Mostar “Briga za mlade visokoobrazovane u vrhu prioriteta”

“Briga za mlade visokoobrazovane u vrhu prioriteta”

558
foto arhiva

Mostar — Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) na sjednici u utorak u Mostaru iznova je uputila poziv svim gradovima i općinama u HNK, koji to do sada nisu učinili, da se registriraju i apliciraju na konkurs Federalnog zavoda za zapošljavanje namijenjen sufinansiranju prijema pripravnika, koji će biti objavljen u petak, 28. februara 2020. godine.

Istaknut je jedinstven stav svih članova Vlade kako se samo zajedničkim naporima kantonalne i lokalnih vlasti mogu stvarati uslovi za zapošljavanje mladih i njihov ostanak na ovim prostorima, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Također je naglašeno kako će se Vlada, njena ministarstva i drugi kantonalni organi uprave aktivno uključiti i prijaviti na novi konkurs Federalnog zavoda kako bi se, eventualno, povećao broj pripravnika koji će sticati prva radna iskustva u organima Vlade.

Nakon što je Vlada na sjednici razmotrila i prihvatila Informaciju o provedbi javnog poziva za prijem pripravnika u kantonalne organe uprave, upravne organizacije i druge službe, organe i institucije HNK, istaknuto je da je briga za mlade visokoobrazovane osobe u vrhu prioriteta rada Vlade koja je, samo tokom ovoga mandata, primila oko 600 pripravnika.

“Činjenica kako su se na posljednji konkurs za prijem 100 pripravnika prijavila 582 kandidata, upućuje na potrebu zajedničkog djelovanja s gradovima i općinama u HNK, kako bi što većem broju mladih osoba bilo omogućeno obavljanje jednogodišnjeg pripravničkog staža”, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

(StarMo)