Naslovnica Politika Brexit: Propuštena posljednja prilika za dogovor?

Brexit: Propuštena posljednja prilika za dogovor?

398

Brisel — Radna večera u Briselu tokom koje su predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen i britanski premijer Boris Johnson pokušali da pronađu izlaz iz ćorsokaka u pregovorima o trgovinskom sporazumu nakon Brexita – završena je bez dogovora, javlja BBC.

Portparol britanske vlade je izjavio da je ostao “veliki jaz”, ali će razgovori biti nastavljeni sa šansama za dogovor do nedjelje.

Von der Leyen je saopštila da su dvije strane i dalje “veoma udaljene”, prenio je u srijedu uveče Radio Slobodna Evropa.

U međuvremenu, bit će nastavljeni razgovori između glavnog britanskog pregovarača lorda Davida Frosta i evropskog Michela Barniera.

Oni su takođe prisustvovali trosatnom sastanku tokom radne večere dvoje lidera.

Dopisnica BBC-ija Laura Kuenssberg javila je da je sastanak „očigledno prošao loše“ i da su šanse da Velika Britanija na kraju godine okončna prelazni period nakon Brexita bez čvrstog aranžmana – “znatno veće”.

Vrijeme ističe da se postigne dogovor prije 31. decembra – kada se završava prelazni period nakon Brexita 31. januara ove godine – Velika Britanija prestaje da slijedi pravila EU o trgovini.

I dalje postoje velike nesuglasice oko prava na ribolov, ravnopravnih uslova na tržištu kada je riječ o standardima za izvoz u EU koje Britanci treba da ispune i načina rješavanja budućih sporova dvije strane.

(StarMo)