Naslovnica Politika Brčko ima novog supervizora

Brčko ima novog supervizora

89
Jonathan Mennuti

Sarajevo — Visoki predstavnik Christian Schmidt je danas pozdravio imenovanje Jonathana Mennutija na funkciju prvog zamjenika visokog predstavnika i supervizora za Brčko Distrikt.

“Zadovoljstvo mi je poželjeti dobrodošlicu Jonathanu Mennutiju koji preuzima dužnost mog prvog zamjenika u Uredu visokog predstavnika i dužnost supervizora za Brčko Distrikt. Siguran sam da će njegovo ogromno iskustvo i poznavanje situacije u regionu značajno doprinijeti provođenju misije OHR-a. Istovremeno, pozdravljam nepokolebljivu opredijeljenost i podršku Sjedinjenih Američkih Država jedinstvenoj i suverenoj BiH”, naveo je Schmidt.

Mennuti je karijerni diplomata Više službe za vanjske poslove, u rangu ministra-savjetnika. Prije dolaska u Bosnu i Hercegovinu on je obavljao funkciju vršioca dužnosti načelnika pri uredu državnog podsekretara za rukovođenje i direktora za napredovanje u karijeri i raspoređivanje na funkcije Ministarstva vanjskih poslova SAD-a u Washingtonu, D.C.

Prethodno je u Washingtonu vršio dužnost zamjenika izvršnog direktora Biroa za evropske poslove i Biroa za poslove sa međunarodnim organizacijama i zamjenika izvršnog direktora Izvršnog sekretarijata u State Departmentu.

U inostranstvu je obavljao dužnosti u Istanbulu, Turska; Beogradu, Srbija; Almatiju i Astani, Kazahstan; te u Moskvi, Rusija. Prije nego se pridružio State Departmentu, radio je za Ministarstvo trgovine SAD-a pri ambasadama u Atini, Grčka, i Seulu, Južna Koreja.

 

(StarMo)