Naslovnica Izdvojeno Brazil: Uhapšen “jedan od najvećih krijumčara ljudi”

Brazil: Uhapšen “jedan od najvećih krijumčara ljudi”

473
foto arhiva

Sao Paolo — Brazilska savezna policija javila je kako je uhapsila Sejfulaha Al-Mamuna, rođenog u Bangladešu, kogavlasti ga smatraju !jednim od najvećih trgovaca ljudima na svijetu”.

U operaciji koja je provedena u četvrtak nakon saradnje s Američkom imigracijskom i carinskom službom (ICE), brazilska policija uhapsila je članove grupe koja je navodno upletena “u veliku shemu krijumčarenja ljudi u Sjedinjene Države”.

Nekoliko hapšenja izvršeno je u Sao Paulu, gdje je živio Al-Mamun, i u tri druga brazilska grada. Policija je također zamrznula 42 bankovna računa za koja tvrdi da je grupa koristila za finansiranje svojih aktivnosti.

Al-Mamun je u Brazil ušao prije šest godina kao izbjeglica, a živio je u Brasu, kvartu u Sao Paulu u kojem žive imigranti iz cijelog svijeta, prenio je Reuters.

SAD su podigle optužnicu protiv njega. Prema tvrdnjama Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Država, navodno je da je Al-Mamun dočekivao ljude koji dolaze iz jugoistočne Azije u Sao Paulo i organizovao njihovo putovanje putem mreže krijumčara koji djeluju u Peruu, Ekvadoru, Kolumbiji, Panami, Kostariki, Nikaragvi, Hondurasu, Gvatemali i Meksiku.

Brazilska policija navodi da su on i njegova grupa krijumčarili ljude u Brazil, a potom u Sjedinjene Države. Većina žrtava su bile osobe iz Afganistana, Bangladeša, Indije, Nepala i Pakistana.