Naslovnica Život Brazil: Pola godine pandemije, uskoro 100.000 mrtvih

Brazil: Pola godine pandemije, uskoro 100.000 mrtvih

105

Brasilia — Brazil ulazi u šesti mjesec pandemije koronavirusa koji i dalje hara zemljom gdje će broj umrlih uskoro dostići 100.000, što je tragedija koja se po mišljenju stručnjaka mogla očekivati zbog izostanka jasno utvrđene zdravstvene politike na državnom nivou.

“Ovo je prava tragedija, među najgorima koje su dosad pogodile Brazil”, rekao je za agenciju France Presse sociolog Celso Rocha de Barros dok ta zemlja s 212 miliona stanovnika u posljednjih više od mjesec dana bilježi u prosjeku 1000 umrlih na dan.

Zemlja bi u oktobru mogla imati 200.000 mrtvih bude li se COVID-19 širio ovakvim ritmom, upozorava Domingos Alves, statističar specijaliziran za pandemije, prenose hrvatski mediji.

U razgovoru za AFP on je uputio oštru kritiku vlastima koje su “žrtvovale stanovništvo”. Velik broj umrlih pripisao je činjenici da Brazilija “negira” pandemiju, da su izostale stroge mjere protiv širenja virusa i da su prerano ublažene epidemiološke mjere.

Brazil je u junu bio druga najteže stradala zemlja nakon Sjedinjenih Država. Ovog vikenda očekuje se da će broj mrtvih preći 100.000.

Predsjednik Jair Bolsonaro, krajnji desničar, neprestano je umanjivao opasnost od koronavirusa nazivajući ga “gripicom” od koje su oboljeli on i supruga.

Onemogućavao je napore koji su se poduzimali radi ograničavanja kretanja stanovništva, opravdavajući to potrebom održavanja ekonomije u životu i jedino je promovisao uporabu hidroksiklorokina, suprotno mišljenju naučnika.

Sociolog Rocha de Barros misli da “izolacija nije prirodna” i da je mora “koordinirati čelnik koji je politički vjerodostojan”.

“Društvu treba reći da je to teško, ali nužno, u protivnom će se dogoditi pomor. U Brazilu je bila poslana potpuno drukčija poruka”, rekao je sociolog.

(StarMo)