Naslovnica Život Brazil: Novi rekord u dnevnom broju umrlih

Brazil: Novi rekord u dnevnom broju umrlih

239
foto: agencije - ilustracija

Brasilia — Brazil je u utorak imao rekordan 3.251 smrtni slučaj povezan s Covidom-19, a stanovnici širom zemlje loncima su proizvodili buku dok im se na televiziji obraćao predsjednik Jair Bolsonaro, braneći svoj odgovor na pandemiju.

Novi rekordni broj mrtvih u 24 sata pokazuje do koje je mjere pandemija u Brazilu izvan kontrole, što zbog konfuznog uvođenja vakcine, što zbog neujednačenih zdravstvenih restrikcija, a to je sve dovelo do prenapučenosti bolnica.

Bolsonaro je pod sve većim pritiskom da pandemiju stavi pod kontrolu, nakon što uporno minimalizira značaj virusa, izražava sumnje u vakcine i oponira mjerama koje se donose na državnim i lokalnim nivoima, prenose hrvatski mediji.

U televizijskom obraćanju Bolsonaro je rekao da njegova vlada nikad nije bila neuspješna u usvajanju mjera borbe protiv pandemije, te naglasio da će 2021. biti godina vakcinisanja.

Međutim, u gradovima širom Brazila glasno udaranje u lonce čulo se dok je on govorio, jer su stanovnici ogorčeni Bolsonariovim upravljanjem pandemijom od koje je umrlo skoro 300.000 ljudi.

Zemlja od 212 miliona ima 298.676 umrlih na 12,1 miliona inficiranih.

U apsolutnim brojkama, Brazil je druga najpogođenija zemlja na svijetu koronavirusom, iza SAD-a.

(StarMo)