Naslovnica Život Brazil: Novi rekord broja zaraženih

Brazil: Novi rekord broja zaraženih

327
foto: agencije

Brasilia — Brazil je u četvrtak zabilježio rekordnih 100.158 novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, saopštilo je brazilsko ministarstvo zdravstva, uslijed eksplozije epidemije i posljedičnog jačanja pritisaka na predsjednika Jaira Bolsonara.

Rekordni podaci, povrh 2.777 novih umrlih od posljedica covida-19, zabilježeni su dan nakon što je Brazil premašio cifru od 300 hiljada ukupnog broja umrlih u pandemiji, što je najveći broj žrtava te bolesti u svijetu, iza Sjedinjenih Država.

Snažan rast broja oboljelih u Brazilu rezultat je kombinacije sporog vakcinisanja, nepostojanja koordinacije na nacionalnom nivou i zarazne lokalne varijante virusa, prenijeli su regionalni mediji.

Sve je više onih koji Bolsonaru predbacuju pogrešno postupanje u odgovoru na pandemiju. Njegovi pokušaji da sabotira uvođenje karantina, pokazivanje prezira prema nošenju maski, te neprekidno izazivanje sumnje u vakcinu, naišli su na oštre kritike.

Bolsonaro je također suočen sa sve većim pritiscima za smjenom ministra vanjskih poslova Ernesta Arauja zbog greški u načinu na koji je ta zemlja odgovorila na covid-krizu. Predsjednik Senata Rodrigo Pachec u četvrtak je kazao da se brazilska vanjska politika mora poboljšati, dodavši kako Bolsonaro mora odlučiti hoće li smijeniti Arauja.

Predsjednikov bliski saveznik i ideološki istomišljenik, Araujo se našao na meti kritika zbog pokušaja diskreditiranja kineske vakcine i neuspjeha da zemlji osigura vakcine iz američkih zaliha.

Ekstremno desni predsjednik Bolsonaro, koji je prošle godine dovodio u pitanje “trku” za kupovinu vakcina, obećao je ubrzati brazilski program vakcinisanja, najavivši cilj od milion doza vakcina dnevno, u poređenju sa oko 350 hiljada dnevno tokom prošle sedmice.

(StarMo)