Naslovnica BiH Bratić: Skupština RS nema mandat…

Bratić: Skupština RS nema mandat…

272
foto: arhiva - ilustracija

Banja Luka — “Narodna skupština Republike Srpske nema nadležnost da raspravlja o odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Senad Bratić, poslanik poslaničke grupe Zajedno za BiH u Parlamentu Republike Srpske, uoči posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

“Titular odnosno vlasnik državne imovine na prostoru oba bh. entiteta i Brčko Distrikta je država Bosna i Hercegovina. Ustavni sud BiH nije nikome ništa oduzeo niti nekome dao već je samo ocjenio povredu ustavnosti u jednom djelu Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske. I sada se mi bavimo ovom temom, radom Ustavnog suda BiH, a Narodna skupština Republike Srpske nema nadležnost da to radi”, govori Bratić.

Kaže da će poslanici njihove poslaničke grupe učestvovati u raspravi o predloženoj informaciji kako bi ponovili ranije stavove.

“Želimo da upozorimo i da iznesemo svoje stavove da je ovo greška što nisu i predstavnici Bošnjaka učestvovali u ovome kolegijumu i pripremi današnje sjednice jer smatramo da po bilo kojoj političkoj temi možemo dati svoj doprinos”, ističe Bratić, prenosi RSE.

Dodaje i da strane sudije u Ustavnom sudu BiH treba da ostanu.

“Sama današnja sjednica parlamenta Republike Srpske je dokaz da su nam potrebne strane sudije da nezavisno i objektivno donose ocjene i procjenjuju kada mi, odnosno domaća ‘pamet’ nema smisla i osjećaja za isto”, kaže Bratić.

“Bez obzira kakve zaključke danas usvoji Narodna skupština Republike Srpske koja nema mandat da o ovoj temi raspravlja, činjenica je da se radi o političkom pritisku na Ustavni sud BiH”, smatra Bratić.

“Ustavni sud BiH je nezavistan i slobodan u svom radu i mislim da je ovo ogroman politički pritisak na nezavisnost i na objektivnost ustavnog suda BiH koji je ipak dejtonska institucija”, zaključuje Bratić za RSE.

(StarMo)